Cum ai aflat de cursurile Chartered Institute of Marketing (CIM) ?

De cursurile CIM, am aflat absolut intamplator de la un coleg de munca. Tocmai terminasem masterul Cercetari de Marketing din cadrul ASE si nu stiam daca sa dau sau nu la doctorat. Imi doream foarte mult sa studiez mai departe si singura posibilitate de doctorat in Romania, pe zona de marketing era in cadrul ASE, tot in cadrul Facultatii de Marketing pe care am absolvit-o. Acest lucru presupunea aceiasi profesori, aceleasi materii mai aprofundate, dar acelasi stil de lucru de care eu nu am fost foarte multumita.

De CIM am aflat chiar in saptamana in care trebuia sa ma hotarasc daca sa dau la doctorat. Ma pregatisem oarecum pentru admitere, imi facusem dosarul cu toate documentele necesare pentru inscriere, dar nu eram convinsa ca era cea mai buna decizie. Am investigat oferta tuturor universitatilor din tara. In acel moment nu vroiam sa plec din Romania pentru ca imi placea jobul pe care il aveam la Intel Corporation si de accea ma gandeam la varianta de a continua studiile in tara. Cu dezamagire am descoperit ca singura facultate din tara care are un doctorat in marketing este ASE.

La o cafea, povesteam cu un coleg despre studii si mi-a spus cateva cuvinte despre cursurile CIM, eu nu mai auzisem despre aceste cursuri pana la momentul respectiv, iar el credea ca mi s-ar potrivi pentru ca sunt niste cursuri aprofundate de marketing, tocmai ce imi doream eu atunci. Nu stiu daca a fost o coincidenta sau nu, dar a fost omul potrivit la momentul potrivit si lucrurile au decurs in directia potrivita.

Imediat cum am ajuns in fata laptopului am cautat pe internet mai multe informatii, iar in urmatoarele doua zile m-am documentat temeinic. Vroiam sa imi dau seama daca CIM mi s-ar potrivi, cum as putea sa aplic si daca aceste cursuri ar fi mai potrivite pentru mine decat un doctorat.  Si am hotarat sa le urmez.

Privind in spate crezi ca ai facut o alegere buna?

Daca as fi urmat doctoratul as fi avut posibilitatea sa il fac la buget, cursurile CIM presupun niste costuri destul de mari pentru cineva care se autofinanteaza si trebuia sa ma gandesc foarte bine daca merita sa le urmez . Le-am privit ca pe o investitie in educatia mea pe termen lung.  Uitandu-ma in spate cred ca a fost o decizie foarte buna iar rezultatele sunt convinsa ca se vor vedea mult timp de acum inainte.

Care au fost pasii pe care i-ai urmat pentru a te inscrie la cursuri?

Am luat legatura cu Oana Sav, i-am trimis un CV si in functie de studiile si experienta mea profesionala, m-am consultat cu ea referitor la nivelul cel mai potrivit de studii. M-am inscris la Professional Diploma in Marketing, care este cel de al treilea nivel ca grad de dificultate si complexitate. Ultimul si cel mai complex este Diploma in Marketing Chartered Postgraduate, nivel la care imi doresc sa ajung dupa ce voi finaliza in decembrie nivelul actual.

Cat timp aloci studiului?

Incerc sa citesc in fiecare zi ceva care sa aiba legatura cu ceea ce studiez; cand ajung seara acasa imi face placere sa stau sa citesc doua, trei cursuri, lucru care ma inspira si ma ajuta in munca pe care o desfasor. Toate materiile pe care le studiez, au legatura cu ce fac la jobul actual.

In perioada cu proiecte au fost nopti cand dormeam cate 4 ore pentru ca trebuia sa lucrez pentru CIM, acest lucru se intampla pentru ca in timpul zilei eram prinsa cu activitatile de la munca si nu aveam suficient timp sa aloc studiului. Oricum facand ce imi place, muncind si studiind in acelasi timp, nu mi s-a parut niciodata complicat, e un mod de viata pentru mine iar satisfactia rezultatelor compenseaza mereu orele nedormite. Pentru  primul modul CIM, am primit rezultatele si  feedbackul a fost unul pozitiv.

Au fost momente cand ai simtit ca trebuie sa iei o pauza de la jobul tau ca sa poti aloca mai mult tip cursurilor CIM?

Poate ar fi trebuit sa iau o pauza, dar nu am facut-o. Au fost momente putin mai complicate, cand responsabilitatile la job s-au suprapus peste perioadele aglomerate cu proiecte, dar cand am decis sa face aceste studii eram constienta ca aceste momente vor aparea asa ca am continuat ce incepusem.

Cum se desfasoara cusurile CIM?

Fiecare nivel este compus din mai multe module. Primul meu modul a fost „The Marketing Planning Process” adica studierea planificarii de marketing, iar eu asta fac la jobul meu la fiecare 3 luni, cu toti partenerii mei. Acest modul m-a ajutat sa descopar niste stategii foarte importante, iar partea teoretica invatata este usor de aplicat.

Al doilea modul a fost „Managing Marketing”, adica studierea componentei echipelor de marketing si a modului in care se pot construi echipe de marketing eficiente cu personalitati diferite. Acest modul m-a ajutat sa relationez mai productiv cu partenerii si colegii mei, descoperind si punand in practica strategii de colaborare mai eficient.

Acum ma pregatesc pentru al treilea modul „Delivering customer value through marketing” si studiez modalitati de relationare cu clientii.

Urmatorul modul este „Project Management in Marketing”, fiind axat pe planificare si proiecte in marketing.

Fiecare modul se termina cu cate un proiect, proiect care echivaleaza in munca cu cate o lucrare de licenta sau de disertatie la ASE, e foarte provocator!

Este dificil sa studiezi la distanta?

Deloc. Este un mod foarte interesant de lucru si diferit de modul traditional romanesc de a studia.

Avem un tutore, care e similar cu profesorul de licenta sau disertatie numai ca el este la distanta, in Anglia, cu el ne consultam pe tot parcusul proiectului, discutam structura lucrarii, referinte, bibliografia pe care ar trebui sa o studiem, subiectele pe care am putea sa le introducem in lucrare. In mod obisnuit trimitem 2 drafturi ale lucrarii, tutorele ne trimite corecturile si apoi ii predam lucrarea finala.

Cu toate ca persoana respectiva este la distanta, ai impresia ca este chiar langa tine atunci cand ai nevoie. Tin minte ca atunci cand ma duceam la facultate pentru lucrarea de disertatie, stateam cate 5 – 6 ore la coada la profesorul de disertatie ca sa astept sa imi corecteze lucrarea , iar el sa stea cu mine 10 minute. Ei bine aici, chiar daca tutorele este la mii de kilometri distanta, pot sa ii trimit draftul meu de lucrare, cu toate intrebarile care imi trec prin cap si acesta imi aloca cat timp am eu nevoie ca sa imi raspunda la toate intrebarie si sa faca toate corecturile, si sunt corecturi la virgula nu niste sfaturi si sugestii in mare. Este cu totul alt mod de a face educatie, iar pe langa faptul ca se poate coresponda prin e-mail, se poate coresponda si telefonic iar tutorele este dispus sa iti aloce atat timp cat ai nevoie pentru a-ti clarifica toate neintelegerile. El e acolo pentru a-ti asigura sustinerea si a-ti acorda tot ajutorul cand si cat ai nevoie.

Daca as fi dat la doctorat as fi avut parte de acelasi tratament de care am avut parte in timpul facultatii si master, tratament pe care eu il consider superficial, asa ca si din acest motiv consider ca am fost o decizie buna alegand cursurile CIM.

Daca s-ar putea echivala CIM-ul cu o forma de invatamant din Romania unde crezi ca ar putea fi plasat?

CIM-ul are nivele diferite de studii. Fiecare se poate plasa in functie de experienta profesionala si de studiile anterioare la un anumit nivel. Poti incepe de la cel mai de jos nivel, chiar daca nu ai avut anterior studii in marketing sau daca nu ai lucrat in marketing si poti avansa treptat in functie de timpul pe care esti dispus sa il aloci studiilor si de obiectivul final la care iti doresti sa ajungi. Cred ca depinde de motivatia fiecaruia sa parcurga cat mai multe nivele isi doreste.

[pb_builder]

Knowledge sharing is caring.